2 Eylül 2008 Salı

Bir sözcük ve ... ?

Sabun köpüğünün ömründe gizlidir bazen yaşadıklarımız. Onların hayatımızdaki hükmü bir andır sadece. Masallardaki bir varmış bir yokmuş ifadesinin gerçek hayattaki yansımalarıdır onlar. Yaşadığınız gerçek mi hayal mi karıştırırsınız. Nasıl başladı nasıl bitti kısmını anlayamayacak kadar çok karışır kafanız. Olayların içinde nasıl anlayamadan bulduysanız kendinizi, anlayamadan dışında da buluverirsiniz.
Ve fark edersiniz ki her biri size dair ipucu versin diye özenle kurduğunuz onca cümledeki siz sabun köpüğü ömrünü tamamlamış ve siz bir tek sözcüğe mahkum edilmişsinizdir. Hayata dair kesin kırmızı çizgileri olan biri ise mahkumiyetinize karar veren şansınız yoktur, özdeki sizi anlatmaya. Yargılama ve karar verme süreci çoktan bitmiştir.
Kalabalıklar içinde yalnızlık duyarız bazen. Bazen de bir dost yanında kalabalıklaşıveririz. Anlaşılmak ya da anlaşılmamaktadır her iki durumun da sırrı. Anlaşılmak yüreğimizi hafifletirken, anlaşılmamak ağır bir yük yükler ona…Size ait olmayanların size etiketlendirilmesi acıtır.
Bir varmış bir yokmuş anı kadar kısa sürse de yaşananlar, onlarda O’nun anlattıklarının çokluğunu ve çıkarılacak derslerin kalıcılığını görmek lazım.
Gördüğümüz, düşündüğümüz gibi değildir her şey. Hayır gördüklerimizde şer, şer gördüklerimizde hayır gizli olabilir. SAN’A dayanıp hikmetine güvenmemizi sağla. Ve aydınlat yüreğimi(zi), sevdiklerini sevdir , bizi de sevdiklerine sevdir.
Rahmet ayı gelmişken beni kendimle meşgul olanlardan değil, mahzun gönül peşinde koşanlardan eyle…

NOT: SEMA, sözcükler biz ne anlamda kullanırsak kullanalım bizim onlara yüklediğimiz anlamdan sıyırlıveriyor ve başta onlara ne misyon yüklendiyse ona hizmet etmeye devam ediyor. Ama ben gene de seni seviyorum … :)

20 yorum:

iDeA dedi ki...

Evet hocam.Kullanılan kelimeler her zaman okuyan için ilk anlamıyla anlatılmayabilir.O işin felsefik yanıdır.Derinlerde dusunme biçimidir.Tümden gelmektir.Bir sozcuğun salt bir biçimde anlatılması zaten hiç bir insana şevk ve zevk vermez.kelimenin kökü,cumlenin oznesi gibidir..Anlamak yada anlamamak zihinsel yapıyla ilgilidir..

Adsız dedi ki...

sevcan sen zaten çok güzel bir tespit yapmışsın; hayır görünen şeylerde şer , şer görünen şeyerde ise hayır vardır diye. başka söze gerek yok.
muratın dediği gibi o sözcükten ne anlaşıldığı karşıdakinin zihin yapısıyla alakalıdır. ama olaylara düz bakıp suizan yapmakta bize yakışmazz...

Adsız dedi ki...

cancağızım benim yazın da tıpkı ruhun gibi sen gibi öyle ince öyle kibar öyle anlam yüklü ki kırkınlığında bile karşındakini yine de haksız da olsa incitmeme hassasiyeti var.mevlananın çok sevdiğim bir sözü var.der ki:ne kadar blirsen bil ne kadar anlatırsan anlat anlatabildiklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır.senden çıkmıştır artık.karşı tarafın inceliği nezaketi kültürü hayata ve insanlara bakışı geçmişi belki takıntılarıyla başbaşadır artık.

Adsız dedi ki...

sevcan abla yine çok güzel harika bi yazı yazmışın diğer bütün yazıların gibi.

bazen benimde anlatmak istediğimle kllandığım sözcükler farklı olabiliyoo. karşımdaki eğer beni iyi tanıyan biri ise sorun olmuyo. ama bazen de yanlış anlaşılabiliyorum ne yazıkki.

almina dedi ki...

murat;
Kimi sözcükler tek bir şeyi anlatır ya da çaırıştırır. Ama gene de unutmamalıdır ki her şey gibi sözcükler de insanın onlara yükledikleri anlamlara boyun eğer. Aramızda şifre sözcükler vardır bazen, ve anlamı sadece bizde ve muhatabımızda gizlidir. O sözcükle neyi ifade ettiimizi sözüğün gittiği adrsteki kişi bilir, anlar...Ama adrsleri şaşırmamak gerek. İşte o zaman işler karışır :)

almina dedi ki...

ebru;
Evet,olaylar her zaman göründüğü gibi değildir. Yeni bir söz okudum diyor ki; Her şeyin batını zahirinden güzeldir.
Olayların görünen yönü ile içlerinde gizledikleri anlamlar farklı olabilir.

almina dedi ki...

isimsiz;
Hepimizin esneklik çizgisi biribirinden farklıdır. Birimizin tolere edebildiğini bir diğeri edemeyebilir. Saygı duymak lazım...

Adsız dedi ki...

abartmayın ulaaaaan!!!
bu kadar deruni ve batıni takılmaya gerek yok ..bazı şeyler bazen içten gelir ya da getirilir..ve durum onu gerektirir..."sevcaaaaaan ben de seni seviyom lan.." demek gibi mesela:)...

Adsız dedi ki...

bu arada bendeniz sema...
hürmetler...hayırlı ramazanlar

Adsız dedi ki...

neyse sevgili yorumcu arkadaşlar..Eşrefpaşalı biri olduğumu düşünmüş olabilirsiniz:)ben sevcanı böyle seviyorum sizin de bu doğallığa bayıldığınıza eminim..Rabbim onun karşısına onun gerçek letafetini doğru şekilde anlayacak basiretli birini çıkarsın..kalıpların ötesine öze önem veren birini..kalbi Amin lerinizi duyar gibiyim..bu aminler boşa gitmez dostum.Burda olmazsa öbür alemde..ama mutlaka kabu olur..Sıkma o güzel canını yaptığın ve yapacağın nice güzellikler hürmetine...İyi ki tanıyorum seni... tanıyamayanlar için mi?...sadece çok üzgünüm...

MurATH dedi ki...

:):)

almina dedi ki...

sema;
Sözcükler insanın hizmetine sunulmamış mıdır. Yani benden önce birilerinin anlam yüklediği bir sözcüğe ben başka anlam yükleyemez miyim? :). Neyse dediğin gibi felsefeye gerek yok.
Günlerdir seni aradık nette, arayınca bulamyaız ya :).
Ben de seni seviyorum ve tanıdığım için şanslı sayıyorum kendimi.
D,leklerin için tşk ederim.

almina dedi ki...

Murat;
O gülmelerin sema'nın ilk iki yorumu sonrasında yapıldığını biliyorum ama, o senden once bır ucuncuyu yapmıs ben gorup yayınlamadıgım ıcın,sıralama boyle oldu.
Okuyunca benım de tepkım aynı olmustu ama :):):)

MurATH dedi ki...

tabiki oyle hocam.Çok anlayıslı birisiniz:):)

almina dedi ki...

öyleyimdir :)

Adsız dedi ki...

Semayla yıllardır arkadaşsınız. Şimdiye kadar birbirinize sevgi sözcüğü namına bişey söylediğinize pek şahit olmadım ama herkes sizin birbirinizi sevdiğinizi bilir.Bazen bazı kelimeler aslında kaba şeyler ifede etsede söylediğiniz insanla aranızdaki iletişimle anlamı değişir. Senin semaya naber lan demen ne onu incitir ne bu kelime ona bi hakarettir.Tam tersi onunla kelimelerin ötesinde bir dostluğun ifadesisir.

almina dedi ki...

Aslında her Güllüoğlu çıkışında sevgi szöcükleri söyleriz Sema ile birbirimize :).
Ve her duyguyu sözcüğe dökmek gerekmez, biz birbirimiz için ne ifade ettiğimizi zaten biliriz.
Sema, bize bi iftar gız. Mümkünse bu hafta olsun ama, sonraki hafta ben sadece öğrencileriminim...

Adsız dedi ki...

Sizinle iftar süper fikir ancak gün kalmadı...ramazan şimdiden bloke..sahur yapsak??

almina dedi ki...

Bıktım senden ya :)

almina dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.